Endoskopi

Last Updated on February 7, 2023

Endoskopi, kişilerin sindirim sistemini incelemek için cerrahi operasyon olmadan, ağızdan girilerek uygulanan bir operasyondur. Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi gereken Endoskopi, vücutta bir kesi yapılmadan organların incelenmesini sağlar.

Endoskopi, yemek borusu, oniki parmak bağırsağı ve midedeki rahatsızlıkların teşhisinde, zaman zaman da tedavisinde kullanılır.

Endoskopi operasyonu sırasında, hastalarımız genellikle bir baskı hissi yaşadıklarından bahsederler, ancak acı hissetmediklerini belirtirler.

Endoskopi Öncesi Neler Yapmalısınız?

  • Endoskopi öncesi midenizin işlem için boş olduğuna emin olmak için operasyondan önce sekiz saate kadar yemeyi ve içmeyi bırakmalısınız.
  • Kullandığınız tüm ilaçlarla ilgili gastroenteroloji uzmanımıza bilgi vermelisiniz. Örneğin, kan sulandırıcı ilaçlar, endoskopi işlemi sırasında kanamaya neden olabileceği için, doktorunuz bırakmanızı tavsiye edebilir.
  • Eğer, kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon gibi bir kronik hastalığınız varsa, gastroenteroloji uzmanımız operasyon öncesi gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
  • İşlem sırasında, ağrı veya rahatsızlık hissetmemeniz için, endoskopi öncesi sizi rahatlatacak bazı sakinleştiriciler verilecektir. Bu yüzden, yanınızda bir refakatçi ile tanı ünitemize gelmenizi tavsiye ederiz.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

Endoskop, ucunda kamera ve ışık bulunan esnek bir tüpten meydana getirilir. Biyopsinin gerekli görüldüğü durumlarda, endoskopa özel aletler eklenebilir. Endoskop kullanılarak yapılan endoskopi operasyonu süresince aşağıdaki adımlar takip edilir;

  • İşlemden önce, sizi sol tarafınıza döndürerek, kafanızın 90 derece dönük olmasını sağlıyoruz. Gerekli görüldüğü durumlarda, Gastroenteroloji uzmanınız tansiyonunuzu, solunumunuzu ve kalp atışınızı takip etmek için vücudunuza elektrotlar takabilir.
  • Endoskopi işlemine başlamadan önce yaşayabileceğiniz rahatsızlıkları en aza indirgemek için size sakinleştirici veriyoruz.
  • Ağzınızın açık tutulması için plastik bir ağız koruyucusu kullanıyoruz.
  • Boğazınızı uyuşturmak için ağzınızın içine anestezik püskürtüyoruz.
  • Ardından endoskopu ağzınıza yerleştiriyoruz, boğazınızdan geçerken yutkunmanız istenebilir.
  • Endoskopi sırasında boğazınızdan endoskop geçtiği için konuşamazsınız ancak sesler çıkarabilirsiniz. Nefes almanıza herhangi bir engel teşkil etmez.
  • Endoskopi işlemi sırasında muayene odasındaki ekrana görüntüler yansıtılır. Bu tarama sırasında sindirim sisteminizin görüntüleri incelenebilmesi için kaydedilir.
  • Yemek borusundan hafif hava basıncı verilerek sindirim sistemi şişirilebilir. Bu sayede endoskopun daha rahat hareket etmesi sağlanır ve sistemi daha kolay incelenmesine yardımcı olur. Verilen havadan dolayı dolgunluk veya basınç hissedilebilir.
  • Endoskopun içinden özel cerrahi aletler geçirilerek doku örneği veya polip çıkarılabilir.
  • Muayene bitiminde ağızdan yavaş yavaş geri çekilerek endoskop çıkarılır, endoskop muayenesi genellik 15 ila 30 dakika sürer.

Endoskopi Ne Kadar Sürer?

Endoskopi operasyonları duruma bağlı olarak, ortalama 15 ile 30 dakika arasında sürer.

Endoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Endoskopi, üç farklı amaç için uygulanan bir operasyondur:

1. Teşhis Amaçlı

Endoskopi, hastalarda görülen bazı semptomlar neticesinde teşhis amaçlı yapılabilir. Geçmeyen karın ağrıları, anormal kanamalar, yemek borusunda tıkanıklık, yutkunma zorlukları, dinmeyen mide bulantıları, uzun süreli ishal veya kabızlık durumları, enfeksiyonlar, mide ülseri, tümörler, sebepsiz kilo kayıpları, pankreatit ve benzeri sindirim sistemi rahatsızlıklarının nedenleri araştırılmak üzere, endoskopi operasyonu gerçekleştirilebilir.

2. Biyopsi Amaçlı

Hastalara biyopsi yapmak için şüphelenilen yemek borusu, oniki parmak bağırsağı ve mideden doku örnekleri alınabilir.

3. Tedavi Amaçlı

Özel aletler endoskop cihazına eklenerek tedavi amaçlı kullanılır. Endoskopi yönteminin kullanılabileceği durumlar şunlardır; biriken sıvıyı boşaltmak, yabancı nesneyi çıkarmak, yemek borusunu açmak, enfekte olan küçük organları çıkarmak.

Endoskop ultrason cihazına da dönüştürülebilir. Endoskopi cihazına ultrason probu bağlanıp mide duvarı, yemek borusu gibi yerlerin özel görüntüleri çekilebilir hatta ulaşılması zor olan pankreasın bile rahatça detaylı görüntüleri elde edilebilir. Bu işlem Endoskopik Ultrason (EUS) olarak adlandırılır.

Endoskopi Yan Etkileri

Hastaya, endoskopi öncesi sakinleştirici verildiği için hastane ortamında yaklaşık olarak 1 saat dinlendirilerek müşade altında tutulur.

Endoskopi sonrası evinizde bazı ufak, rahatsızlık verici belirtiler gösterebilirsiniz;

  • Karında şişkinlik ve gaz
  • Kramp
  • Boğaz ağrısı

Ancak, bu belirtiler zamanla kendiliğinden geçecektir.

Open Chat
1
Hello, how can we help you?
Hello, how can we help you?