Kardiyoloji

Last Updated on February 17, 2023

Kardiyoloji, dolaşım sistemi ile kalp hastalıklarının değerlendirmeye alındığı, tedavi sürecinin planlandığı ve tedavinin gerçekleştirildiği bir tıp dalıdır.

Daha önceleri kardiyoloji kapsamında ele alınan rahatsızlıklar ve hastalıklar dahiliye bölümünün bir alt dalı olarak hastalara hizmet sunmaktaydı; fakat günümüzde kardiyoloji tek başına bir ayrı bir bilim dalı olarak faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

6 yıllık tıp eğitiminin ardından uzmanlık eğitimlerini kardiyoloji üzerine alan tıp insanlarına kardiyolog unvanı verilmektedir.

Kardiyologlar, genel olarak kalp ritim bozukluğuna bağlı olarak çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilerin yaşadığı kişilere sağlık hizmetlerini vermektedir.

Kurumumuzda görev alan olan kardiyoloji uzmanı ve kardiyoloji bölümü çalışanları, bu rahatsızlıklara sahip olan kişilerin tedavilerini son teknoloji tanı ve tedavi yöntemleri ile desteklemektedir.

Siz de kalbinizle. ilgili sorunlar yaşıyorsanız, hastanemizin kardiyoloji bölümüne başvurabilir ve muayene olarak hastalığınıza tanı koydurabilir, tedavi sürecine başlayabilirsiniz.

Kardiyoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

 

Aort Darlığı
Kalbin tamamen açılıp, kanın ileri gitmesini sağlayan aort kapağının daralması sonucuyla, kanı ileri gitmesinin engellenmesi sonucu oluşmaktadır.

Mitral Kapak Yetmezliği
Mitral kapağın kasılması sırasında tam kapanamaması ve akabinde kanın geri kaçmasıyla ortaya çıkan hastalıktır.

Mitral Kapak Darlığı
Çocukluk dönemindeki romatizmal ateşli hastalıkların geçirilmesi nedeniyle oluşan kalp hastalığıdır.

Kardiyak Aritmi
Normal, yavaş, hızlı ya da düzensiz olarak kalp atış ritminin düzensizliği olarak tanımlanmaktadır.

İskemik Kalp Hastalıkları
Kalp kasını besleyen koroner kalp damarlarından en az birinin daralmasına ya da tamamen tıkanmasına bağlı olarak gelişen hastalık tipidir.

Koroner Arter Hastalığı
Koroner arterlerin damar sertliği nedeniyle tıkanması ya da daralması ile oluşan hastalıktır.

Perikard Tamponadı
Perikard boşluğu içerisinde sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür.

Akut Koroner Sendrom
Koroner arter kan akışının azalması sonucu oluşmaktadır.

Hipertansiyon
Arterlerde bulunan kan basıncının sürekli bir şekilde yükseldiği tıbbi bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Primer Tümör
Oluştuğu bölgede kötü huylu tümörlere verilen genel bir addır.

Pulmoner Stenoz
Akciğer kapağında ya da damarlarında oluşan darlık olarak tanımlanmaktadır.

Wolff Parkinson White Sendromu
Doğumsal bir hastalık olarak oluşan kalpteki ritim bozukluklarıdır.

Pulmoner Yetmezlik
Pulmoner kapağın tam kapanamamasının sonucunda pulmoner arterden kanın geri kaçması ile oluşan bir hastalıktır.

Aort Yetmezliği
Kalp kapakçıkları açılarak kanın ileri gitmesini sağlar ve ardından da tamamen kapanarak kanın geri dönmesini engeller. Kimi nedenlerden ötürü, kapakçıklar tam olarak kapanamaz ve kan geri gelerek sol kapakçığın yükünün artmasına neden olur.

Kardiyoloji Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kardiyoloji muayenesi, kalp ve dolaşım sistemi kaynaklı olarak yaşandığı düşünülen rahatsızlıkların belirtilerini gösteren kişiler üzerinde mutlaka gerçekleştirilmelidir. Çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomları yaşayan kişilerin yanı sıra özellikle 40 yaşın üzerinde olan kişiler belirli aralıklarla kardiyoloji muayenesi olmalı ve kalp sağlıklarından emin olmalıdır. Çünkü kalp hastalıkları kimi zaman ani ölümlerin yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.

Özellikle 40 yaşın üstüne çıkmış ve aile geçmişin kalp hastalığı bulunan kişilerin kardiyolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. Kimi kalp hastalıkları belirgin bir semptom göstermediği için hayati tehlikenin yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple hastanemiz ve hekimlerimiz tarafından düzenli kardiyolojik muayene önerilmektedir.

Kardiyolojik muayenede öncelikle hastanın geçmişi, öyküsü dinlenir. Hastanın ailesinde ve özellikle birinci derece üst soyunda kalp hastalıkları bulunan kişilerin olup olmadığı öğrenilir. Daha sonra şikayetlerin ve semptomların çeşidine göre kardiyologlar, kalp sağlığının değerlendirilmesi ve ortaya konması için bir takım tetkik isteklerinde bulunur. Yapılan tetkikler sonucunda bir kalp hastalığının olup olmadığı ortaya konur ve kalp hastalığı söz konusu ise gerekli olan tedaviye başlanır.

Genel olarak kardiyoloji bölümü doktorları, aile geçmişinde kalp hastası bulunmasa ve herhangi bir semptom gözlenmese dair 45 yaş ve üstü olan kişilerin düzenli olarak kardiyolojik muayeneden geçmesini önermektedir. Çünkü kötü beslenme alışkanlıkları, alkol ve tütün malzemesi gibi kötü alışkanlıklar, hareketsiz yaşam tarzı, şeker hastalığı ve benzeri gibi durumlar çeşitli kalp hastalıklarının yaşanmasına da neden olabilmektedir.

Kardiyoloji Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

 

Vücut için en hayati organlardan bir tanesi kalptir. Kalp ve dolaşım bozukluğu nedeniyle insanlar pek çok hastalığa yakalanabilmektedir. Bu hastalıkların da genel olarak belirtileri birbiri ile benzerlik göstermektedir. Genel olarak kardiyoloji hastalıklarının belirtileri şunlardır:

•Kalp çarpıntısı
•Bazı kalp hastalıklarıyla sınırlı olmak kaydıyla aşırı kilo kaybı
•Göğüs ağrısı
•Az eforla aşırı yorulma
•Gece idrara çıkma
•Solunum güçlüğü yaşama
•Uykudan uyandırma gücüne sahip nefes darlığı
•Kan kusma
•Bayılma
•Sertleşme

Bu rahatsızlıklara sahip olan kişilerin kardiyoloji bölümüne başvurması ve gerekli olan tetkikleri yaptırması gerekmektedir. Hastanemizin kardiyoloji bölümü uzman doktorları, her hastanın şikayetleri doğrultusunda gerekli olan tetkikleri yaptırmakta ve tanı koymaktadır.

Kardiyoloji Bölümü Tanı Yöntemleri

Çeşitli şikayetler nedeniyle kardiyoloji bölümümüze başvuruda bulunan hastaların öncelikle kardiyologlarımız tarafından anamnezi alınmakta ve daha sonra da muayene gerçekleştirilmektedir. Muayene sonrasında kardiyologlarımız tarafından uygun görülmesiyle şikayetlerinin sebebinin bulunması; hastalığın tanısının konması için tanı tekniklerinden yararlanılmaktadır.
Özkaya Tıp Merkezi’nde kalp hastalıklarının teşhis edilmesinde ve aynı zamanda hastalığın tanısının konmasında kullanılmakta olan tetkiklerimiz şunlardır:

Akciğer Grafis
Akciğerlerin önden ve de arkadan grafisi çekilerek kalp ve diyafram arkasındaki problemlerin belirlenmesi sağlanır.

EKO
Ekokardiyografi olarak diye bilinen diğer adıyla EKO, kalbin ultrasonunun çekilmesi işlemidir.

Miyokart Perfüzyon Sintigrafisi
Talyum testi olarak da bilinen bu tetkik ile kalp kasına ulaşan kan miktarı belirlenmektedir.

Holter EKG
Kalp atışlarının takılan bir cihaz ile bir gün ya da daha uzun süreyle kayıt altına alınması işlemine denilmektedir.

Kardiyak Kateterizasyon
Kalp damarlarına ya da kalp boşluklarına kateter yerleştirilmesi ile yapılan bir tetkiktir.

Efor Testi
Koşu bandı üzerinde yapılan ortalama 8 ila 10 dakika arasında yapılan test sonucu kalp ritmi ve kan basıncı ölçülerek yapılan bir tetkiktir.

EKG
Elektrokardiyografi de denilen EKG ile kalp kasının çalışmasını incelemek üzere elektriksel faaliyetlerin kaydedilmesi işlemidir.

BT Koroner Anjiyografi
Yeni nesil cihazlar sayesinde kalp damarlarının ağrısız bir şekilde yüksek kalitede görülmesi sağlanması işlemine denilmektedir.

Bu kalp hastalıklarının tespit edilmesi ve tanının konması için uygulanan tanı yöntemleri, her hastanın şikayetine göre hastanemizde yer alan kardiyologlarımız tarafından istenmektedir.

Open Chat
1
Hello, how can we help you?
Hello, how can we help you?